Daklozen, prostituees en voormalig dealers krijgen een baan zonder background-check en kunnen zo hun leven weer op de rit krijgen. Hun werkgever is de Greystone Bakery, een bakkerij in de buurt van New York. Het tv-programma Tegenlicht zond hier vijf jaar geleden een documentaire over uit.
Bij Sociaal Gericht doen we iets soortgelijks. We hebben een klusbedrijf en een schoonmaakbedrijf en nu onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn voor het opzetten van een horecabedrijf en een callcenter. Ons idee is om al deze marktconcepten op te zetten om ervoor te zorgen dat we werk en werkervaringsplekken kunnen creëren. We doen dus klussen om mensen werk te kunnen geven. Niet helemaal hetzelfde als de Greystone Bakery natuurlijk maar de vergelijking kan je wel maken.
Leuk idee, mooi initiatief. In de praktijk betekent dit dat je uiteraard keihard wordt geconfronteerd met wat Sjoerd van der Maaden van Specialisterren laatst zo mooi zei, “de tucht van de markt”. Met andere woorden, als de klant niet tevreden is, dan komt ie niet meer terug. En als je te duur, te traag of te complex bent, dan wordt een offerte je niet eens gegund. Bij Sociaal Gericht zijn we ons daarvan bewust. Tegelijk is dat ook ons uitgangspunt: de klant mag nooit de dupe worden van onze maatschappelijke ambities. Sterker nog, we moeten ervoor zorgen dat wij ook niet de schijn tegen krijgen.
We stelden samen de ‘Methode Sociaal Gericht’ op. Daarin staat hoe wij kijken naar de ontwikkeling van mensen en wat onze visie hierin is. Zo moet de omgeving waarin ze werken veilig voor ze zijn. Daarnaast is het belangrijk dat ze steeds meer verantwoordelijkheid krijgen, en daarin ook groeien, om uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk aan de slag kunnen. Een manier die je zou kunnen omschrijven als het meester-gezel principe, met een goede balans tussen begeleiding en goed werk voor de klant.
En op wat eerst alleen een klusbedrijf was, volgde dus al snel een schoonmaakbedrijf, en wellicht binnenkort een horecaplek en callcenter. Waarom we dit zo doen? Het antwoord daarop is simpel: waarom niet? Wij zien kansen die passen in de markt met werkzaamheden die passen bij onze doelgroep. Die focus komt ooit nog wel, als we weten waar we echt goed in zijn. Tot die tijd zien we de markt als een middel tot doel: werk creëren, voor mensen die een steuntje in de rug of een schopje onder hun kont kunnen gebruiken.