Ik ben Rik Sijm. 37 jaar, vader van drie, wielerfanaat en sociaal ondernemer. Medeoprichter van Buro Bries in Groningen waar we ondernemen met een visie. Maar doen alle ondernemers dat niet? Waarschijnlijk wel. Maar wij maken graag impact met ons ondernemen. Maatschappelijke impact meer precies. En hoe anders is het ondernemen als je daar ook nog eens maatschappelijke impact mee wil maken. Ik kan je vast verklappen, het is een totaal andere tak van sport. Met een serie van blogs geef ik je een inkijk in de wereld van het sociaal ondernemen.
Wielerkleding
Van jongs af aan ben ik ervan overtuigd dat ondernemen mij op het lijf is geschreven. Daar ga ik mijn geld mee verdienen! Waarom ik dat zo zeker weet, geen idee. Ik volg mijn eerste passie en start een bedrijf gespecialiseerd in wielerkleding. Mijn eerste onderneming is een feit. Na zeven jaar vind ik het genoeg geweest (de beruchte ‘seven-year-itch’?), en ondertussen ontmoet ik mijn vrouw Alexandra waarmee ik, samen met Jan Willem Wennekes, Buro Bries opricht. Een buro voor maatschappelijke impact. We gaan iets opzetten waarmee we ondernemers, organisaties en overheid kunnen helpen die met hun project, beleid of bedrijf het verschil maken en van betekenis willen zijn. De eerste échte stap naar het maken van impact is genomen.
Iedereen heeft waarde
Al snel kom ik erachter dat de rol die ik hierin krijg toebedeeld, die van adviseur, mij niet echt op het lijf is geschreven. Terwijl ik nog aan het bedenken ben wat ik dan wel goed kan stoomt Bries lekker door en daarmee ook het gedachtengoed van Bries. Dan begint alles een beetje op z’n plek te vallen. Door het opzetten van Furtuna Impact bv beginnen we te participeren bij andere ondernemingen met een maatschappelijke missie. Dit is leuk! Ik merk dat mijn hart sneller gaat kloppen als ik meewerk aan een concept waarbij we mensen echt vooruit helpen. Dat ik er samen met anderen voor kan zorgen dat er voor iedereen kansen worden gecreëerd, juist voor mensen bij wie dat niet vanzelfsprekend is. Ik raak ervan overtuigd dat iedereen van waarde is en dat ook iedereen in staat is waarde toe te voegen.
In de volgende blogs neem ik je mee in mijn avonturen bij CodeGorilla, Namber en Sociaal Gericht. Drie impactbedrijven die zelfstandig opereren onder de vleugels van Bries. Om te beginnen met CodeGorilla. Bij hen worden mensen in korte tijd opgeleid om als ICT’er aan de slag te gaan. Het gaat dan vooral om mensen die geen werk hebben of zich willen omscholen. CodeGorilla streeft ernaar om deze sector inclusiever te maken. Furtuna is hier sinds 2019 partner. Dan Namber. Een dagbestedingsproject waarbij we samen met Stichting Nieuw Nabuurschap administraties en aangiftes verzorgen voor MKB en ZZP. Hier zijn mensen actief die een langdurig psychiatrisch probleem hebben, zoals bijvoorbeeld psychosegevoeligheid. Ook bij Namber zijn we twee jaar geleden ingestapt. Tot slot is er Sociaal Gericht waar Sociaal Klussen en Sociaal Schoonmaak onder vallen. Een schoonmaak en klussenbedrijf waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen deze te verkleinen.
Kortom, erg interessante en dynamische bedrijven om op de voet te volgen. Wordt vervolgd dus!