In deze blog de laatste introductie, en wel die van CodeGorilla. CodeGorilla leidt sinds 2017 mensen op voor een baan als programmeur. Het gaat om mensen die (langdurig) werkloos zijn en/of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Tijdens een vier maanden durende ‘bootcamp’ worden de ‘gorilla’s’ klaargestoomd voor een baan als ICT’er. Niet alleen leren ze de basisbeginselen van het programmeervak, ze ontwikkelen zich ook op persoonlijk vlak waardoor ze niet alleen met kennis maar ook met kunde aan hun nieuwe baan beginnen. Na de opleiding worden ze begeleid bij het sollicitatieproces.
Interessant aan CodeGorilla vind ik dat er niet alleen op een fantastische manier aan ‘empowerment’ wordt gedaan van mensen die aan de zijlijn staan maar dat er ook op een gerichte manier wordt opgeleid voor een arbeidsmarkt waar veel vraag is naar personeel. En effectieve manier van arbeidstoeleiding dus!
CodeGorilla won in 2017 de Award op de Social Impact Day. Zo leerde ik ze kennen. Op dat moment waren er twee founders. Twee jaar later kwam ik met een van hen, Diem Do, aan tafel te zitten. De twee founders hadden besloten niet meer met elkaar verder te willen. Diem gaf aan zelf wel graag door te willen met CodeGorilla. De situatie zag er op dat moment nog niet fantastisch uit. Er was veel geld geïnvesteerd in een nieuw concept dat (nog) niet rendeerde maar wij hadden genoeg vertrouwen in CodeGorilla om er de schouders onder te zetten. Na een rollercoaster-jaar, waarin we nog eens award-winning waren, moesten we alsnog de stekker eruit trekken. We besloten een doorstart te maken, want we waren ervan overtuigd dat we de goede dingen aan het doen waren. De lessen die we hadden geleerd namen we mee en met dank aan enkele trouwe klanten en fondsen kregen we de kans weer opnieuw aan de organisatie te bouwen.
Nu zijn we acht maanden verder, hebben we de eerste bootcamp er op zitten en zijn we druk (en succesvol) bezig met de uitstroom van onze gorilla’s. Maar we zijn ons ook aan het oriënteren op andere plaatsen waar we een bootcamp kunnen organiseren. Dankzij de corona-periode leerden we dat we in staat zijn om ook op afstand mensen op te leiden en te begeleiden, waardoor we een flexibeler en diverser model kunnen hanteren. Zo zijn we bijvoorbeeld begonnen met een bootcamp die enkel en alleen online wordt georganiseerd.
We hebben gezien dat er bij ons in de bootcamp mensen komen die wel de capaciteiten bezitten om als programmeur te werken, maar een iets langere aanloop nodig hebben. Wij hebben besloten zelf banen te creëren voor deze groep door zelf klanten te zoeken om software voor te bouwen, of deze mensen op afstand te detacheren waarbij ze wel effectief voor de klant werken. Ze kunnen maximaal twee jaar bij ons aan het werk, daarna moeten ze uitvliegen. Eenvoudig is het niet om dit op te zetten maar gelukkig wordt ons veel gegund. Op basis van dat vertrouwen kunnen we uitbouwen. We zijn altijd al een opleidingscentrum geweest bij CodeGorilla maar eigenlijk was opleiden ook maar een middel tot doel; mensen laten meedoen op de arbeidsmarkt.